Afla ce sa mananci ca sa scapi de insomnii!
Tulburările de somn continuă să reprezinte o problemă pentru omul modern. Acestea apar fie sub forma episoadelor de insomnie, întârzierea instalarii somnului sau întreruperea ciclului normal de somn. Cauzele unui somn neodihnitor: munca de noapte, schimbarea fusului orar sau înaintarea în vârstă. Un somn odihnitor se obţine atunci când melatonina, hormonul care induce somnul, nu este secretat în mod adevat în organism. Un dezechilibru în producerea lui duce la tulburări de somn.
Ne pot ajuta anumite alimente şi plante să dormim mai bine? Nutriţionistul Florin Ioan Bălănică crede că tot ceea ce consumăm îşi pune amprenta asupta procesului somn- veghe. Uite ce spune medicul pentru CSID!
În general, o dietă echilibrată poate aduce organismului acei nutrienţi care combat insomnia. Printre aceştia se numără substanţele bogate în melatonină, triptofan, magneziu. Plantele care pot ajuta la tratarea insomniei pot fi: valeriana, floarea pasiunii, muşeţelul, nucşoara, lavanda, consumate sub formă de ceaiuri.
Melatonina este hormonul care ajută la reglarea ciclului somn-veghe, cunoscut sub numele de ritm circadian. Ritmul circadian, „ceasul” interior al organismului, joacă un rol esenţial în determinarea momentului de somn sau de trezire. Printre sursele de melatonină se numără: nucile şi cireşele proaspete sau uscate, vişinele, care pot fi consumate sub formă de gustare.
loading...
De ce e bine să mâncăm curcan şi pui de casă?
Combaterea insomniei se poate face nutriţional, cu alimente care conţin L- triptofan, un aminoacid, precursor al melatoninei. La mesele principale le recomand pacienţilor consumul de carne de curcan, pui de casă, peşte, iar asta pentru că sunt surse importante de triptofan. Gustările pot include iaurt sau brânză slabă. Acestea, în afară de triptofan, au în compoziţie calciu, un nutrient cu surprinzătoare proprietăţi somnifere. Pentru pacienţii normoponderali, o alternativă sunt migdalele, care conţin magneziu şi au rol miorelaxant, şi somniferele.
Mazărea şi mărarul, surse de magneziu
Adjuvanţii nutriţionali care combat insomnia sunt şi alimentele bogate în magneziu şi vitamine. Magneziul facilitează relaxarea musculară, iar în cazul unui deficit se instalează anxietatea şi tulburările de somn. O alternativă la mesele principale sunt leguminoasele, precum fasolea verde, lintea, mazărea, condimentate cu ierburi aromate, precum busuioc, tarhon, mărar. Toate acestea sunt surse de magneziu şi alte substanţe sanogene care asigură o bună funcţionare a organsimului.
Micul dejun poate fi constituit din cereale integrale, precum ovazul, care aduce un aport optim de calciu, magneziu, fosfor, nutrienţi care contribuie la asigurarea unui ritm circadian normal. Acestea se însoţesc de un iaurt degresat.
În timp, deficitul de somn poate genera nu numai oboseală, dar şi un risc crescut de boli cronice, depresie şi obezitate. Dieta şi stilul de viaţă sănătos pot influenţa şi îmbunătăţi somnul, diminuând insomnia şi consecinţele acesteia.
Sursa: csid.ro
loading...
Post a Comment