Cum a scapat Arsinel de ancheta in cazul transplantului de rinichi!

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a explicat de ce a fost clasat dosarul deschis după ce Emanuel Ungureanu a depus o plângere privind transplantul de rinichi de care Alexandru Arşinel a beneficiat în 2013, la institutul condus de Mihai Lucan.


Dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca după ce Emanuel Ungureanu a depus o plângere privind transplantul de rinichi de care a beneficiat actorul Alexandru Arşinel a fost clasat din cauză că actualul deputat USR a făcut sesizarea în calitate de reprezentant al Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”. Magistraţii au motivat decizia de clasare, precizând că plângerea nu se încadra în competenţele organizaţiei şi, totodată, că ONG-ul nu a fost parte vătămată.

În sentinţa penală a Judecătoriei din Cluj-Napoca, citată de Clujust.ro, se precizează că Asociaţia reclama că „există indicii clare cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, prin aceea că la efectuarea transplantului renal către Alexandru Arşinel, în decursul anului 2013, nu au fost respectate dispoziţiile legale şi nici protocoalele aferente, instituindu-se o stare de favoritism în favoarea pacientului Alexandru Arşinel, numai datorită valorii sociale importante pe care el o reprezintă”.

Printre motivele de respingere a plâgerii se află şi cel referitor la „capacitatea procesuală a Asociaţiei pentru a prezenta o plângere penală.”

„Plângerea adresată judecătorului de cameră preliminară este inadmisibilă şi raportat la lipsa calităţii Asociaţiei Claudia Safta de a formula plângere împotriva soluţiei de clasare. Asociaţia nu a suferit niciun prejudiciu/vătămare a drepturilor/intereselor legitime prin presupusele fapte infracţionale. Spre deosebire de situaţia particulară invocată în plângere ca practică judiciară, Asociaţia Claudiu Safta nu este o asociaţie care să aibă ca obiect protejarea drepturilor omului sau pacienţilor”, se mai precizează în sentinţa penală.

Deci, în lipsa unui mandat din partea bolnavilor cronici, „asociaţia nu poate ataca în nume propriu”: „În esenţă, se reţine că medicii din cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, în îndeplinirea obilgaţiunilor specifice de serviciu, nu au comis nicio faptă penală, nu au urmărit sau lezat interesele de natură privată a altor persoane şi nu a fost creată o situaţie de inferioritate prin efectuarea operaţiei de transplant renal de care a beneficiat domnul Alexandru Arşinel”.

Sursa: cancan.ro


CITESTE SI ...

Niciun comentariu